Boodschappen doen, zaken regelen


Xylokastron
Xylokastron

Als Nederlander in Griekenland moet je even wennen aan het feit dat het leven hier in de ochtend vroeg begint en ergens in de middag nagenoeg tot stilstand komt. Dat betekent dat je beter rond een uur of 10 aan de slag kunt gaan in plaats van tot 12 uur thuis zitten om vervolgens de stad in te gaan. Je zult dan merken dat je dan nog maar heel weinig tijd over hebt.

 

 

De winkel- en kantoortijden liggen in Griekenland aanzienlijk anders dan in Nederland. Dinsdag, donderdag en vrijdag zijn de winkels open tot 14:00 (14:30) uur en gaan ze rond 18:00 uur weer open. De andere dagen sluiten de winkels rond 14:30 uur en blijven ze daarna dicht.

 

Kantoren (banken e.d.) sluiten iedere dag rond 14:30 uur, daarna blijven ze dicht. Zelfstandige ondernemers  (loodgieters, elektriciens, stukadoors, maar ook: accountants, architecten, zelfstandige verzekeringskantoren etc.) gaan om 18:00 uur weer open. Sluitingstijd: plm. 21:30 uur.

 

De meeste Grieken hebben nog niet geleerd om informatie telefonisch of via internet in te winnen. Dat zorgt er daarom vaak voor, dat je naar verhouding lang op je beurt moet wachten: de mensen gaan nog steeds liever naar kantoren toe om hun zaken persoonlijk af te wikkelen.

 

Bakkers, taartwinkels (zacharoplasteia) dorpsslagers, kleine winkeltjes (ze noemen dat hier "supermarkt" of "minimarkt") zijn meestal de hele dag open en zelfs op de zondagen (de slagers meestal alleen op de zondagochtend). Op grote feestdagen (zoals kerstmis, nieuwsjaarsdag, 6 januari, Pasen, 1 mei, 15 augustus etc.) zijn ook die winkels meestal de hele dag dicht. PAS OP: op de grote feestdagen zijn ook nagenoeg alle  benzinestations gesloten!

 

De grote supermarkts zijn meestal maandag t/m zaterdag de gehele dag geopend, vaak tot 21:30 uur.


Boodschappen doen in de buurt:

Je primaire levensbehoeften kan je in Pitsa kopen. Met de auto ben je binnen 2 minuten bij de winkels. Rijd vanaf het huis richting zee en sla rechts af. Je bent er in een mum van tijd. In Pitsa koop je brood, vlees, en wat eenvoudige spullen. Even buiten Pitsa, in Kato Loutro, koop je bij de kleine "supermarkt" van Christos je meest noodzakelijke boodschappen, inclusief groenten. De apotheker is iets verder weg, tegen het einde van Pitsa. Je vindt de apotheker dankzij het algemene groene kruis bord dat je bij iedere apotheker aantreft.

 

Wil je wat uitgebreider boodschappen doen, rijd dan naar Xylokastron. Je zult zien dat je daar over het algemeen alles kunt kopen wat je nodig hebt. De supermarkts van Sklavenitis en Kritikos vind je door in Xylokastron na de brug bij de tweede afslag af te slaan, einde rechts, je komt er dan vanzelf bij.

 

Boodschappen doen in Derveni is ook mogelijk. Het stadje is wat smalletjes gebouwd, en parkeren is er daarom lastig. Wil je er heen gaan, zorg dan dat je direct na de school (die zie je hij binnenkomst in Derveni links liggen) links af slaat. Je rijdt dan iets omhoog, rijd even door en parkeer daar ergens langs de oude spoorlijn. Je moet dan even een straatje vinden dat omlaag loopt. De afstanden zijn er niet groot. Bedenk wel dat je later met je boodschappentas weer omhoog moet :-)

 

Wil je op zoek naar de wat meer luxe artikelen, rijd dan door naar Korinthe. Je vindt daar meer winkels met meer keuze ...


Benzine tanken


Je zult merken dat de benzine (en diesel) prijzen onderling erg verschillen. In sommige gevallen is het verschil zelfs groot. Benzinestations liggen vaak vlak bij elkaar, zelfs daar kan je behoorlijke prijsverschillen merken.

 

In en rond Korinthe liggen de benzine prijzen lager dan in Pitsa en omgeving. Mocht je het zo kunnen mikken dat je je tankbeurten op de route naar Korinthe kunt meenemen, dan is het altijd handig om daar te tanken. Maar let op: ook in Korinthe verschillen de benzine en diesel prijzen onderling!


Bezoek de markt in Xylokastron


Iedere vrijdag vanaf 08:00 - 13:30 uur kan je in Xylokastron naar de markt. De markt is behoorlijk groot en gezellig. De regionale boeren bieden hier hun waar te koop aan. Die varieert van aardappelen, seizoensgebonden fruit, wijn, ui, knoflook, enfin, je moet er echt een keertje heen en dit bonte spektakel hebben gezien.

Neem dan ook de moeite om aan het einde van de markt (de oostzijde) een soufaki te nemen: de souflaki van deze mensen is beroemd! Voor de route naar de markt klik hier