Dagtocht naar KalavritaBeide bovenstaande foto's zijn in hetzelfde gebied genomen. Kalavrita is een van de weinige Griekse dorpen waar je zowel in de zomer als in de winter terecht kunt. Kalavrita is tussen december en februari een zeer gewilde ski bestemming en het is er dan goed skiën. As je in de zomer door Kalavrita wandelt zie je hier en daar wat aanwijzingen dat het er in de winter erg druk is. Tijdens de zomer is het er beduidend rustiger.

 

Kalavrita heeft een akelig oorlogsverleden. In Nederland kennen we de gebeurtenissen in Putten, toen daar  op 2 oktober 1944 659 mannen en jongens door de Duitsers werden afgevoerd. Hiervan keerden er slechts 48 levend terug.

 

In Kalavritra werden op 13 december 1943 alle mannen en jongens ouder dan 14 jaar doodgeschoten als repressaile voor het doden van Duitse soldaten door de Partizanen. Meer over over deze gebeurtenis en over Kalavrita, lees hier.


Iets buiten Kalavrita vind je een indrukwekkend monument waar de namen van de gedode mannen en jongens staan vermeld.


Met de trein naar Kalavrita


Met de tandradbaan naar Kalavrita
Met de tandradbaan naar Kalavrita

Vanaf Diakopto naar Kalavrita met de tandradbaan. Dat is een van de mooiste belevenissen die je echt moet opdoen als je op vakantie in Pitsa bent. Voor de route hierheen klik hier

 

Over de rit hoeven we hier weinig te zeggen. De natuur, de rit zelf, de belevenis van het rijden in de tandrad trein, je moet het meemaken!

 

De ritten vinden in het hoogseizoen dagelijks plaats, vertrektijden:

 

ATTENTIE! Aan onderstaande tabel kunnen geen rechten worden ontleend. Infolijn OSE: 14511

(vertrektijden bijgewerkt tot 30 juli 2017)

 

Vanaf Diakofto

09:05  -  11:30  -   12:49*  -  14:05  -  15:30*

 

Vanaf Kalavrita:

10:17  -  12:43  -  14:03*  -  15:28  -  17:23*

 

Kosten treinticket: € 9,50 per rit per persoon, kinderen tot 12 jaar half geld

Lengte reis: ruim één uur per rit


* (alleen weekeinden en feestdagen)

 

Wil je de treinreis overslaan en meteen vanaf huis naar Kalavrita rijden, klik dan hier voor de route.

 


Rijd even langs Agia Lavra


Het monument, boven op de heuveltop
Het monument, boven op de heuveltop

Als je na Kalavrita nog zin hebt om wat Griekse historie te zien dan is het best de moeite waard om even langs Agia Lavra te rijden. Agia Lavra zelf is een klooster, maar vlakbij dat klooster ligt op de top van de heuvel  een monument waar de Griekse bevrijding van het juk van de Turken staat uitgebeeld. Voor de route vanaf Kalavrita klik hier

 

Om meer te lezen over de historie van het klooster en hoe van daar uit de vrijheidstrijd in feite begon (hier werd voor het eerst de Griekse strijdkreet Ελευθερία ή θάνατος --> Eleftheria i thanatos (vrijheid of dood) gehoord)  klik hier.

 

Het is een imposant monument op een even imposante plek in het landschap. Je geniet niet alleen van het monument, maar het uitzicht is er prachtig.


De strepen van de Griekse vlag zijn even veel als de lettergrepen                                  E-lef-the-ri-a -i - tha- na- tos, 9 in totaal
De strepen van de Griekse vlag zijn even veel als de lettergrepen E-lef-the-ri-a -i - tha- na- tos, 9 in totaal

Na Kalavrita naar "cave of the lakes"


Cave of the lakes, water genoeg in de grot
Cave of the lakes, water genoeg in de grot

Als je met de auto naar Kalavrita bent gegaan, dan moet je zeker even een stukje (ongeveer 17 km) doorrijden. Voor de totale route vanaf huis klik hier.

 

Je komt terecht bij een grot waar 13 meren in liggen. De meren zijn ontstaan door het neerdruppelende water dat door de rotsen heensijpelt. De druppels zorgden voor het ontstaan van prachtige stalagmieten en stalactieten. De grot is niet denderend groot, maar wat je ziet is werkelijk de moeite waard.  Ook mensen die wat angstig zijn om in een grot te wandelen hoeven hier niet bang te zijn. De grot is overzichtelijk en goed verlicht.

 

Opmerking: in de routebeschrijving op Googlemaps kom je drie alternatieve routes tegen. De snelste weg begint vlak bij Diakopto (die route tref je hierboven aan), en is een prachtige weg. Wil je echter eens een echte bergrit maken, overweeg dan via Google maps de route te kiezen die loopt via Karia, Likouria, Kleitoria, Glastra, voor deze route klik hier. Deze rit zeker een uur langer, maar is echt de moeite waard om te rijden.

 

Kosten entree: € 6,-- per persoon. Kinderen € 3,--

 

OpeningstijdenL 09:30 - 18:30 uur