De Grieken noemen het kanaal kleinerend "to avlaki", het gootje. Nou, zo'n gootje wil je niet in je achtertuin hebben liggen: 6,3 kilometer lang, 23 meter breed en 8 meter diep. Het Kanaal van Korinthe werd opgeleverd in 1893.
Dankzij het Kanaal van Korinthe werd de afstand tussen de Ionische zee (na Patras, richting Adriatische zee) en de haven van Piraeus met zo'n 350 kilometer verkort.
Met de komst van grotere, snellere, en dieper stekende boten is het Kanaal niet meer zo populair als vroeger het geval was. De sterke stroming, de geringe breedte en de -naar verhouding- hoge tol maken de tocht niet meer zo lucratief als vroeger het geval was. Niettemin: het Kanaal blijft nog steeds een belangrijke trekpleister die je echt op je lijstje moet hebben staan als je in Griekenland bent.
Dit is een foto van de opening van het Kanaal van Korinthe in 1893, dit naar een schilderij van Konstantinos Volonakis. Je zult zien dat er in al die jaren nog maar erg weinig aan het uiterlijk van het kanaal is veranderd. In plaats van één spoorbrug die ze er vroeger overheen hadden gelegd liggen er nu zes. Maar verder is het meeste bij hetzelfde gebleven.
Leuk om te weten en leuk om te zien: als je via de oude autobrug naar het kanaal gaat, dan tref je even verderop, aan de kant van de Peloponnesus, Goody's aan. Ga daar naar binnen en neem de moeite daar wat te eten en/of te drinken. Loop daar eens naar de lange muur in het eetgedeelte. Je zult daar een hele wand met oude foto's over de bouw van het kanaal aantreffen. Leuk om te zien en ook een leuke tussenstop. Voor kinderen is Goody's haast net zo iets als Mac Donalds. In de zomer is het er lekker koel, dus binnen zitten in de zomer is daar geen straf.
Dit is een van de lage bruggen van het kanaal. Deze brug tref je bij Isthmos, je komt hier via de "oude weg" naar Athene. Vroeger in de zestiger jaren was er geen autoweg en ook geen "nieuwe weg". Er was alleen een oude kronkelweg, die langs de kust ging en wel veertig keer de oude spoorweg kruiste. Als je vlak bij Korinthe kwam dan moest je deze brug over. Dit ding laten ze zakken als er een boot langs vaart. Deze brug ligt aan de Atheense kant van het kanaal. Aan de andere kant van het kanaal ligt net zo'n "op en neer brug".
Het is nu maar te hopen, dat er een boot aankomt, want omdat je toch alle tijd hebt is het erg leuk om een kwartier oponthoud te hebben en om eens te zien hoe die brug werkt: De bel gaat en de brugwachter veegt de brug leeg. Vervolgens zakt de brug 8 meter omlaag en dan is het wachten op de boot. Dat kan een beste tijd duren. In die tussentijd staat het verkeer muurvast (kan je je iets voorstellen over de frustratie van de Grieken vroeger als ze massaal op zaterdag Athene uitstroomden richting kust en dan moest die hele horde op een paar boten wachten? Wij wel, wij zaten vroeger op zaterdag om 15:00 uur, samen met zo'n 10.000 Grieken vast in zo'n file) Nu is dat anders. Iedereen die hier langs rijdt heeft alle tijd, en nu stapt iedereen gemoedelijk uit de auto om naar dit fenomeen te kijken. Best wel leuk, als je tijd hebt. Na ongeveer een kwartier is de boot er langs en dan gaat de brug weer terug op z'n plek. Als je geluk hebt dan kan je de vissen van de brug rapen.
Als je hier klikt dan zie je de route vanaf de hoge brug (de oude) naar de lage brug. Kom je er niet uit, vraag dan de lokale bevolking je even de weg te wijzen, naar de "oude weg naar Athene dus"
Deze foto van de hoge brug over het Kanaal van Korinthe pikten wij via Google streetview. Vroeger was dit een weg waar je nauwelijks kon oversteken. Het was de enige weg tussen Patras en Athene. Nu noemen ze deze weg de PEO, de Palea Ethiniki Odos. De oude nationale weg. Nu is het hier veel rustiger dan vroeger. Je kunt gemakkelijk de brug over wandelen, je kunt er oversteken en: je kunt hier zelfs bungee jumpen. Als je die ervaring niet wilt missen, loop dan even de kant van Athene op en bij de bomen links achter op de foto, daar zie je een monument. Bij dat monument kan je een ticket voor het bungee jumpen halen. De hele actie is begeleid. Vraag niet aan ons hoe die ervaring is. We hebben er een paar keer naar staan kijken, maar die val in het kanaal maken ... brrrr ...
Korinthe zelf is wereld beroemd vanwege het feit dat de apostel Paulus hier neerstreek en er een van de eerste Christengemeenten stichtte. Zijn brieven aan de Korinthiërs krijgen een andere lading als je naar de Paulus kathedraal loopt en daar in de deuropening de namen van alle bisschoppen kunt lezen die hier sinds Paulus de scepter hebben gezwaaid. Overigens: die Christengemeente huisde niet in het huidige Korinthe: daarvoor moet je naar het oude (ancient) Korinthe gaan.
Het huidige Korinthe is een compacte stad met een leuk centrum. Echter: voor de verwende tourist is Korinthe wat aan de smoezelige kant. Het hart van de stad is aardig. De fonteinen op het plein bij de zee zijn vooral in de zomeravonden de moeite waard om eens naar te kijken. De winkelstraten zijn aardig. Alleen jammer dat er vanwege de crisis zoveel winkels leegstaan.
De boulevard met z'n barretjes en het grote zandstrand ligt wat ver van het centrum af. Je moet echt de weg weten om daar terecht te komen. Vanaf het centrum is het een ruim kwartier lopen naar
de boulevard.
klik hier voor de route. Overigens: via de zelfde route kom je met de auto bij de boulevard.
Over auto gesproken: parkeren is in Korinthe geen leuke bezigheid. Korinthe is wat auto's betreft overvol. Als je geen last hebt van een beetje wandelen, parkeer dan wat aan de buitenkant van de
stad. Kijk even op de Google kaart (klik hier) voordat je de stad inrijdt,
we hebben een pin neergezet bij de grote bushalte, daar is vaak plek maar ... je moet dan wel even een klein stukje lopen om de stad in te komen.
Bij de kathedraal van Paulus: (klik hier voor de plaatsbepaling op de kaart) bij de hoofdingang hangt links dit marmeren plakkaat. Links bovenaan zie je de naam van de apostel Paulus staan. Een gek idee om te zien dat er sinds de tijd dat Christus leefde slechts 89 bisschoppen zijn geweest die de kerkprovincie Korinthe hebben bestuurd.
De Grieken zijn wat trots op het feit dat Paulus het Christendom naar Griekenland (en daarmee: de hele wereld) bracht. Het Nieuwe Testament is in het Oud Grieks geschreven. Dat alleen al geeft de Grieken het gevoel het leidende land te zijn (geweest) die de wereld met het Christendom kennis heeft laten maken.
Een Nederlandse evangelist hield een keer ergens in Griekenland een toespraak op het dorpsplein. De pappas (= priester) sprak eerst zijn dorpsgenoten toe: "Wat denkt die man hier eigenlijk wel. Hij komt jullie over zijn geloof vertellen. Zal een vader van zijn zoon moeten horen waar zijn eigen bomen staan?"
Waarmee hij wilde zeggen: "wij weten heus wel hoe het geloof in elkaar zit: wij hebben het hier (als het ware) uitgevonden, en nu kom je ons vertellen hoe het geloof in elkaar zit" Met andere woorden: de Grieken zijn er voor zichzelf zeker van: het ware geloof (Orthodox = orthos - doxia: orthos = recht, doxia = geloof) vindt zijn oorsprong in Griekenland.
Griekenland is een land waar je soms de gekste dingen kunt tegenkomen. Neem nu het station van Korinthe. Dat is werkelijk gigantisch! En de vraag is: "waarom?" Vanuit Athene loopt er één dubbelspoor richting Patras (tot nu is het eind punt Kiato, ze moeten nog 100 km spoorlijn aanleggen). Er is op de hele Peloponnesus maar één actieve spoorlijn. Er loopt nog een andere, oude (smal) spoorlijn naar Argos en Nafplion, maar die doet het niet meer. Voor dat ene dubbelspoor (per uur komt en vertrekt er één hele trein) legden ze een station aan ter grootte van (bij voorbeeld) station Amersfoort (ter vergelijking: bij Amersfoort hebben ze "slechts" 3 perrons en 6 sporen).
Maar liefst 8 perrons, inclusief aanwijzingsborden, gangen, trappen, liften lijken haast de uitvoering van een droom van een megalomaan, of op z'n minst iemand met een heel ruime visie. Gekscherend zeggen we wel eens tegen elkaar, dat ze mogelijk al die perrons hebben aangelegd voor een eventuele heel belangrijke voetbalwedstrijd, of als ze ooit het leger moeten mobiliseren. Als je op het station gaat kijken (en misschien hebben we je nu nieuwsgierig gemaakt, klik dan hier), dan valt je één ding op: het is er (behalve als die ene trein langskomt) een oase van rust!