Dagtocht naar Nafpaktos


Kijkje op de oude haven van Nafpaktos
Kijkje op de oude haven van Nafpaktos

Nafpaktos is werkelijk de moeite waard om daar een dagtocht heen te organiseren. Vanuit Pitsa is het (afhankelijk of je de pont neemt of de brug) ongeveer

1,5 - 2 uur rijden. Klik hier voor de route er heen.


Op je weg erheen passeer je een aantal plekken die zeker de moeite van het bezichtigen waard is, hoewel: pas op, dat je onderweg niet te veel tijd kwijtraakt voordat je in Nafpaktos komt. Er is daar genoeg te genieten!

 

In ieder geval zijn de moeite waard: Aigion, Diakopto (zie ook de beschrijving van de dagtocht naar Kalavrita), Patras, de brug over de Golf van Korinthe. Verder kan je lezen hoe je bij het kasteel op de bergtop komt, hoe je 's middags bij Pápoulis kunt eten en hoe je een mooie wandeling langs de oude haven kunt maken. Nafpaktos is werkelijk de moeite van een dagtocht waard. En bedenk hierbij: als je in Nafpaktos bent, dan ben je al aardig op weg naar Delfi. Echter om dat als bestemming aan deze dagtocht vast te plakken is echt meer dan je deze dag aan tijd hebt.


de brug bij Patras
de brug bij Patras

"To brug or not to brug", dat is de vraag ...

 

De oversteek van de 2,8 km lange (of korte) brug kost    € 14,-- per rit. Heen en weer ben je dus € 28,-- kwijt aan een rit over een brug die per richting  nog geen 3 minuten kost. Dat is een hoop geld voor een Nederlander die gewend is om de Enkhuizerdijk en de Afsluitdijk voor nop te rijden :-) Toch moet je de brug echt een keertje rijden, want de ervaring is op zich wel de moeite waard, één keer maar, en dan is het mooi geweest. En: je kunt kiezen, want de oude pontveren van de tijd voor de brug varen nog. En dat is mooi, want via de pont vaar je in 20 minuutjes voor ongeveer € 5,-- over, waarbij je vlak onder de brug doorvaart en zodoende een prachtig gezicht hebt op de brug van de onderkant, en: als je een dagtochtje maakt, dan maken 20 minuten meer of minder ook niet uit. Pas alleen even op hoe je bij Patras rijdt, je moet in een wat onoverzichtelijke situatie richting Anti Rion aanhouden, volg de borden die je naar de ferry leiden en als je de haven oprijdt, dan zie je vanzelf een boot voor je klaarliggen. De veren varen af en aan, ze laden auto's in en varen vrijwel meteen weg. Wachten hoef je er eigenlijk nauwelijks.

 

Vroeger, voor de tijd van de brug,  was het bij de veren een chaos. Er lagen ieder moment wel tien van die boten in een rij klaar te wachten op de auto's die werkelijk iedere seconde in drommen aan kwamen rijden. Iedereen drong zich een plek naar voren en de mannen die de auto's de boten op moesten dirigeren waren werkelijk de meest rauwe en onbeschofte kerels die er op twee benen rondliepen. "Voortdurende chaos" is de beste beschrijving voor wat er in die tijd gebeurde. Als Nederlander zat je daar wekelijk met je mond tot op je knieën open te kijken naar wat daar gebeurde.

 

Sinds de brug in 2004 werd geopend (stel je voor: tot die tijd -dertien jaren terug- was het dag in, dag uit een chaos van jewelste) gaat het er allemaal uiterst rustig en geciviliseerd aan toe. De mannen die er nu werken hebben geleerd rustig te blijven en hun klanten niet de brug op te jagen. Het is er nu een oase van rust.

 


Uitzicht op de oude haven
Uitzicht op de oude haven

Na de brug of de boot wijst de weg naar Nafpaktos haast vanzelf. Volg de borden en je komt in Nafpaktos. Je bent er! Een heerlijk oud plaatsje om doorheen te drentelen. Op de foto hiernaast zie je een oude plataan (klik om deze te vergroten), daaronder vind je gezellige barretjes waar je heerlijk in de schaduw kunt zitten en meteen vandaar uit heb je een prachtig uitzicht over de oude haven. Mooi, mooier mooist!

 

En als je dan in Nafpaktos bent, zorg er dan voor dat je rond de klok van 14:00 uur vanaf die plataan richting Oosten loopt, je houdt dus de zee aan je rechterhand. Wandel even wat kleine smalle straatjes door, en je komt bij Taverna Pápoulis, Let op, de klemtoon zit op de "a" en niet op de "ou". In het tweede geval zou de naam van de taveerne "opaatje" luiden, dat is dus niet het geval. Ga naar binnen, en probeer een plaatsje op het nog geen 2 meter brede balkonnetje te krijgen. Er zijn drie tafeltjes, het maakt niet uit welke je neemt, maar het uitzicht is er fenomenaal en het eten daar is een aparte belevenis. De kok bij Pápoulis is een hele goede. Het eten daar is heerlijk en de prijzen, zoals overal, uiterst redelijk. Neem er de tijd om je eten lekker weg te eten en neem de rust en de tijd om gewoon over de zee heen te turen. Het is een belevenis apart!

 

Als je dat achter de rug hebt, dan is het rond de klok van 16:30 uur. Wandel op je gemak het stadje door en geniet van de oude haven, de burcht, het uitzicht, enfin: laat het stadje maar z'n werk doen.


Een middagje PápoulisNafpaktos van het kasteel gezien, vaag in de verte de brug bij Patras
Nafpaktos van het kasteel gezien, vaag in de verte de brug bij Patras

En als je dan met je sightseeing door Nafpaktos klaar bent, pak dan de auto en rijd naar boven. Volg de bruine bordjes die je de weg naar het kasteel wijzen. Boven aangekomen rijd je door de kasteelpoort. Parkeer daar je auto en zoek de uitspanning op die daar onder de kasteelmuur ligt. Als je echt een moment van "ooooh" wil meemaken dan moet je daar gewoon gaan zitten. bestel wat koels en ga gewoon zitten genieten van het uitzicht.


Het kasteel is groter dan waar je zit. Als je nog een stukje naar boven rijdt dan kom je bij de rest van het kasteel. Je kunt er zo in. Het vraagt even wat klimwerk maar een bezoek aan het kasteel is echt de moeite dubbel en dwars waard. Klik hier voor een summiere beschrijving van Nafpaktos.


Voor de terugweg klik hier