Klimaat in Pitsa


Maand gem.  temp.    neerslagdagen watertemp. uren zon
Januari 12 7 15 4
Februari 13 7 15 5
Maart 15 10 16 6
April 18 8 16 8
Mei 23 3 18 9
Juni 29 1 22 12
Juli 31 1 23 12
Augustus 31 1 23 12
September 28 4 26 9
Oktober 22 5 23 7
November 17 10 20 4
December 14 12 17 3

 

Bron: Grieks meteorologisch bureau


"Grieks stoken"

 

Als je in de periode november - maart naar Griekenland gaat dan loop je een heel grote kans dat je onverwacht veel zon meemaakt. De hierboven staande tabel geeft gemiddelden aan. De keren dat wij met kerstmis in de zon op ons balkon zaten zijn niet te tellen. Overigens, net als de keren dat het rond die dagen regende :-)

 

Maar: als de avond valt kan het in die winterse maanden best wel kil worden. Als je bij Grieken op bezoek gaat, kijk dan niet gek op als het bij hun thuis wat (voor Nederlandse begrippen) aan de koude kant is. Grieken stoken heel anders dan Nederlanders. In Nederland zijn wij gewend de thermostaat op een bepaalde warmte stand te zetten, waardoor ons huis de hele dag een behaaglijke temperatuur heeft. Grieken doen dat niet. Zij laten overdag gerust de ramen en deuren open staan. Pas als de zon zakt gaan die dicht, waarna ze de CV heel even op "warm" zetten, om deze na een half uurtje weer op "koud" te zetten. De warmtegrafiek in een Grieks huis maakt daarom rare sprongen waardoor het er eigenlijk nooit lekker behaaglijk wordt.

 

Mocht je in de "koudere maanden" ons huis komen bewonen stoor je dus niet aan het Griekse stookgedrag maar verwarm je huis lekker, zodat je een behaaglijke sfeer ervaart.

 

Onderdeel van Grieks stoken is overigens dat de Grieken vaak hun open haard als vervangende warmtebron benutten. "To tzaki inè kali parea" zeggen zij (de open haard is goed gezelschap). In villa Georgia hebben we speciaal een grote open haard laten bouwen die je 's avonds zeker moet aansteken. Er is in de wintermaanden niets heerlijkers in Pitsa dan gezellig samen rond de knetterende open haard te zitten en te genieten van een heerlijk glas Griekse wijn!

 

Yiamas ! (Proost)

 


De natuur in? Do's & Don'ts!

 

Griekenland is niet Nederland. Het klimaat is hier aanzienlijk warmer en droger. Daarnaast is de natuur anders dan wij gewend zijn. Het is daarom handig wat tips te lezen en daar tijdens je wandeling in de wilde natuur rekening mee te houden.

  • Neem altijd drinken mee. Het is vaak erg warm en rond de middag kan de temperatuur oplopen tot een graad of 35 - 40. Best wel warm, dus een goede waterkruik is handig.
  • Neem amandelen en rozijnen mee. Amandelen en rozijnen hebben hoge voedingswaarde en nemen weinig plaats in.
  • Kleed je op de wandeling. Je zou dan denken dat je je luchtig zou moeten kleden, qua overhemd kan dat wel, maar qua schoeisel moet je even oppassen. Je loopt over rotsen en je kunt slangen tegenkomen. Trek dus dichte schoenen aan met een stevige zool.
  • Trek een lange broek aan en doe sokken aan. Je loopt in de wilde natuur en er is van allerlei lage en hoge begroeiing met stekels die je (on)aardig kunnen verwonden!
  • Blijf af van stenen en stukken hout op de grond en als je ze wilt oprapen: schop ze eerst om om te zien of er geen schorpioen onder verstopt zit!
  • Neem een kleine eerste hulpdoos mee. Je reisgezelschap kan struikelen en zich verwonden.
  • Bepaal je route van te voren, kijk waar je heen gaat en kijk vooral hoe je weer terugkomt.
  • Een kompas is altijd handig, maar denk er aan dat je weg plots geblokkeerd kan worden door een ravijn. In zo'n geval is een kompas plotseling weinig waard :-( ... daarom ....
  • Volg de (zand)wegen en probeer het "echte wilde wandelen" niet uit zonder dat je hierin ervaring hebt opgedaan.
  • Bedenk dat het in Griekenland in de zomer vroeger donker wordt dan in Nederland, houd daar dus rekening mee.
  • Licht altijd iemand in voordat je weggaat en maak afspraken voor het geval dat ... Je kent het spreekwoord: "Maak van achterblijvers geen spoorzoekers."
  • Er is weinig of geen telefoonsignaal in de bergen, houd daar rekening mee
  • Tijdens de wandeling even gestopt om uit te blazen, en wellicht je schoenen uitgedaan? Klop ze voordat je ze aandoet even uit en ga er niet met je hand in, er kan zo maar een beest(je) in zijn gekropen. Datzelfde geldt voor je overhemd. Uitgedaan? Uitkloppen voordat je deze weer aantrekt.