Lekker eten in de buurt


Moussaká, typisch Grieks gerecht
Moussaká, typisch Grieks gerecht

Algemeen:

 

De Griekse keuken is ronduit goed te noemen. De maaltijden zijn gevarieerd en de kwaliteit is over het algemeen prima. Bij ons in de buurt zal je geen drie-sterren kwaliteit aantreffen, maar wel plekjes waar het gezellig is en waar je lekker kunt eten. En ... tegen uiterst betaalbare prijzen !

 

Etenstijden:

 

Het avondeten in Griekenland wordt niet voor donker genuttigd. Eten doen de Grieken daarom nooit voor 21:30 uur. Wil je er zeker van zijn dat je in een restaurantje een plekje vindt, kom dan rond die tijd binnen. Het begint dan net gezellig vol te lopen. Rond de klok van 22:30 uur zijn de restaurants in principe nagenoeg vol en is het er gezellig druk. Kijk niet gek op als je plots een grote groep Grieken zo rond het middernachtelijk uur ziet binnenkomen, de helft van het restaurant in gebruik neemt, zowel qua plaats als qua stemvolume, om vervolgens stevig aan de maaltijd te gaan. Grieken kunnen verbazingwekkend veel voedsel in een heel korte tijd wegwerken. Overigens: hun kleine kinderen gaan vrolijk mee. Meestal laten ze hen nagenoeg vrij en rennen die luidkeels langs de tafels. Zijn de kinderen moe, dan zakken ze op hun stoel rustig in slaap. Denk niet dat het zielig is dat de kinders tot zo laat opblijven: zij slapen in de middag de hele middag door dus ze zijn vrolijk en uitgerust om 's avonds aan de feestvreugde deel te nemen.

 

Waar je op moet letten:

 

Grieken houden er andere opvattingen op na als het gaat om de volgorde van opdienen. In de regel zal je maaltijd bestaan uit een voor-, en een hoofdgerecht. Er zijn mensen die in plaats van een hoofdgerecht genoegen nemen met een lekkere salade, terwijl de tafelgenoot kiest voor én een voor-, én een hoofdgerecht. Let dan even goed op! De Grieken serveren voorgerechten bij voorgerechten en hoofdgerechten bij hoofdgerechten. "Dat is logisch", denk je nu. Ja dat is het ook maar ... als jouw tafelgenoot tijdens jouw hoofdgerecht de salade wil eten dan kan je dat er beter maar bij zeggen, want je zult niet de eerste zijn die wat zieligjes alleen je hoofdgerecht zit te eten terwijl de ander op dat moment de salade al hoog en breed naar binnen heeft gewerkt.

 

Een andere "valkuil":

Grieken snappen vaak niet zo goed dat tafelgenoten het fijn vinden om tegelijk te beginnen met eten. Ook hierbij zal je niet de eerste zijn die eerst de maaltijd opgediend krijgt, terwijl de ander gerust een kwartier kan zitten wachten totdat die maaltijd wordt gaar gemaakt ... zeg dus voor alle zekerheid tegen de ober dat je tegelijk je maaltijd opgediend wilt krijgen

 

Het eten kan soms aan de koude kant zijn

Grieken kennen twee soorten gerechten: de "tis oras" (vers gemaakt, meestal grillgerechten) en de "magireftá" (vooraf gemaakte pangerechten). Met name de laatste categorie kan in de loop van de dag aardig afkoelen waardoor je het behoorlijk koud opgediend kunt krijgen. Schaam je niet en geef de ober het bord met een beslist gebaar terug en spreek duidelijk "zestó parakaló". Ze kennen dit fenomeen en ze zullen het gerecht snel voor je op juiste temperatuur brengen.


Eetadresjes


Touristiko Periptero Xylokastro
Touristiko Periptero Xylokastro

Xylokastron:

Langs de kust in Xylokastron tref je overal eetgelegenheden aan. Twee restaurantjes noemen we hier bij naam, ze zijn nét iets beter qua kwaliteit (denken wij) en ze liggen wel zichtbaar, maar je moet het even weten.

 

Touristiko periptero, ligt helemaal aan het einde van de boulevard, en met "einde" bedoelen we ook einde. Je komt er aldus: klik voor de routebeschrijving hier. Hun keuken is verrassend goed. En hoewel het aantal gerechten weliswaar wat aan de beperkte kant lijkt, kan je er vaak genoeg eten zonder in herhalingen te vallen. Qua sfeer, verzorging, kwaliteit een echte aanrader. In de wat drukkere periodes is het niet onverstandig tevoren even te reserveren: 2743 300764

 

Taste Modern (TM). Ligt redelijk aan het begin van de boulevard. Ook hier een verrassend goede keuken. Iets hoger geprijsd, maar dan hebben we het over maximaal een tientje verschil. De sfeer is wat strakker en moderner dan bij de Touristiko periptero, maar de bediening is vriendelijk en het eten uiterst smakelijk. Ook hier is reserveren in de drukkere periodes aan te raden. Voor de routebeschrijving klik hier. Telefoonnummer: 2743300680.

 

Eten vlak om de hoek:
Op nog geen 500 meter van het huis tref je taverna Elato (dennenboom). Een kleine en leuke eetgelegenheid op nog geen 5 meter van de zee. Elato wordt door de hele familie Kokiopoulos gerund. Vader en moeder bestieren de keuken en de zoons doen de bediening. De kwaliteit is onverwacht goed en de prijs buitengewoon laag. Wil je niet ver van de deur lekker en betaalbaar eten, dan moet je zeker hier heen gaan! Overdag is Elato overigens een prima plek om bij te gaan zwemmen. Je hebt een terras bij de hand terwijl je lekker op het strandje er naast kunt genieten van de zee. Reserveren is hier een woord dat ze niet kennen. Zolang er plek is, kan je plaatsnemen, is het vol, dan moet je op je beurt wachten:-) Tussen haakjes: niemand weet waar de naam van het restaurantje vandaan komt, er is geen dennenboom in de omgeving te bekennen ...

 

Eten bij Andreas:

Iets verder weg, richting Xylokastron tref je taverna Kotsodimas. WIj noemen het altijd: "we gaan naar Andreas". Kotsodimas is de achternaam van de familie die hier de taverna bestiert. Dit bedrijf wordt draaiend gehouden door opa, oma, zoon en schoondochter, en inmiddels ook door de beide kleinkinderen. De oudste hiervan heet Andreas en hij is, ondanks het feit dat hij in Xylokastro een tandartsenpraktijk heeft, voorbestemd om de familietraditie voort te zetten en (als hij verstandig is) dan gaat hij dat ook doen, want hij is een uitstekend horeca man :-)

Andreas vind je bij de winkeltjes in Pitsa. Sla dus bij de grote weg bij de zee rechts af en rijd dan een stuk of 1500 meter door, links en rechts van de weg tref je dan de uitspanning aan. Ook hier is reserveren niet iets wat ze kennen. De maaltijden hier zijn over het algemeen grill gerechten, maar: vraag Andreas gerust of er meer op het menu staat: ze hebben soms heel onverwachte heerlijke verrassingen in petto. Maar: hun grill gerechten zijn onovertroffen!