Lekker eten in de buurt


Moussaká, typisch Grieks gerecht
Moussaká, typisch Grieks gerecht

Algemeen:

 

De Griekse keuken is ronduit goed te noemen. De maaltijden zijn gevarieerd en de kwaliteit is over het algemeen prima. Bij ons in de buurt zal je geen drie-sterren kwaliteit aantreffen, maar wel plekjes waar het gezellig is en waar je lekker kunt eten. En ... tegen uiterst betaalbare prijzen !

 

Etenstijden:

 

Het avondeten in Griekenland wordt niet voor donker genuttigd. Eten doen de Grieken daarom nooit voor 21:30 uur. Wil je er zeker van zijn dat je in een restaurantje een plekje vindt, kom dan rond die tijd binnen. Het begint dan net gezellig vol te lopen. Rond de klok van 22:30 uur zijn de restaurants in principe nagenoeg vol en is het er gezellig druk. Kijk niet gek op als je plots een grote groep Grieken zo rond het middernachtelijk uur ziet binnenkomen, de helft van het restaurant in gebruik neemt, zowel qua plaats als qua stemvolume, om vervolgens stevig aan de maaltijd te gaan. Grieken kunnen verbazingwekkend veel voedsel in een heel korte tijd wegwerken. Overigens: hun kleine kinderen gaan vrolijk mee. Meestal laten ze hen nagenoeg vrij en rennen die luidkeels langs de tafels. Zijn de kinderen moe, dan zakken ze op hun stoel rustig in slaap. Denk niet dat het zielig is dat de kinders tot zo laat opblijven: zij slapen in de middag de hele middag door dus ze zijn vrolijk en uitgerust om 's avonds aan de feestvreugde deel te nemen.

 

Waar je op moet letten:

 

Grieken houden er andere opvattingen op na als het gaat om de volgorde van opdienen. In de regel zal je maaltijd bestaan uit een voor-, en een hoofdgerecht. Er zijn mensen die in plaats van een hoofdgerecht genoegen nemen met een lekkere salade, terwijl de tafelgenoot kiest voor én een voor-, én een hoofdgerecht. Let dan even goed op! De Grieken serveren voorgerechten bij voorgerechten en hoofdgerechten bij hoofdgerechten. "Dat is logisch", denk je nu. Ja dat is het ook maar ... als jouw tafelgenoot tijdens jouw hoofdgerecht de salade wil eten dan kan je dat er beter maar bij zeggen, want je zult niet de eerste zijn die wat zieligjes alleen je hoofdgerecht zit te eten terwijl de ander op dat moment de salade al hoog en breed naar binnen heeft gewerkt.

 

Een andere "valkuil":

Grieken snappen vaak niet zo goed dat tafelgenoten het fijn vinden om tegelijk te beginnen met eten. Ook hierbij zal je niet de eerste zijn die eerst de maaltijd opgediend krijgt, terwijl de ander gerust een kwartier kan zitten wachten totdat die maaltijd wordt gaar gemaakt ... zeg dus voor alle zekerheid tegen de ober dat je tegelijk je maaltijd opgediend wilt krijgen

 

Het eten kan soms aan de koude kant zijn

Grieken kennen twee soorten gerechten: de "tis oras" (vers gemaakt, meestal grillgerechten) en de "magireftá" (vooraf gemaakte pangerechten). Met name de laatste categorie kan in de loop van de dag aardig afkoelen waardoor je het behoorlijk koud opgediend kunt krijgen. Schaam je niet en geef de ober het bord met een beslist gebaar terug en spreek duidelijk "zestó parakaló". Ze kennen dit fenomeen en ze zullen het gerecht snel voor je op juiste temperatuur brengen.


Eetadresjes


Touristiko Periptero Xylokastro
Touristiko Periptero Xylokastro

Xylokastron:

Langs de kust in Xylokastron tref je overal eetgelegenheden aan. Eén restaurantje noemen we hier bij naam, deze is nét iets beter qua kwaliteit (denken wij) en het is wel zichtbaar, maar je moet het even weten.

 

The Ravelin, ligt helemaal aan het einde van de boulevard, en met "einde" bedoelen we ook einde. Je komt er aldus: klik voor de routebeschrijving hier. Hun keuken is verrassend goed. En hoewel het aantal gerechten weliswaar wat aan de beperkte kant lijkt, kan je er vaak genoeg eten zonder in herhalingen te vallen. Qua sfeer, verzorging, kwaliteit een echte aanrader. Qua prijs is The Ravelin iets duurder dan de gemiddelde prijs. Maar ze maken dat ruimschoots goed dankzij de ideale ligging en de uitstekende kwaliteit. In de wat drukkere periodes is het niet onverstandig tevoren even te reserveren: 2743 300764

 

Eten vlak om de hoek:
Op nog geen 500 meter van het huis tref je taverna Elato (dennenboom). Een kleine en leuke eetgelegenheid op nog geen 5 meter van de zee. Elato wordt door de broers Kokiopoulos gerund. De kwaliteit is onverwacht goed en de prijs buitengewoon laag. Wil je niet ver van de deur lekker en betaalbaar eten, dan moet je zeker hier heen gaan! 's Nachts gaan de broers in hun boot de zee op om vis te vangen. Als je van vis houdt kan je die volgende dag bestellen. Ben je geen vis liefhebber, dan biedt de kaart voldoende keuze om tegen betaalbare prijzen uitstekend te eten.

Overdag is Elato overigens een prima plek om bij te gaan zwemmen. Je hebt een terras bij de hand terwijl je lekker op het strandje er naast kunt genieten van de zee. Reserveren is hier een woord dat ze niet kennen. Zolang er plek is, kan je plaatsnemen, is het vol, dan moet je op je beurt wachten:-) Tussen haakjes: niemand weet waar de naam van het restaurantje vandaan komt, er is geen dennenboom in de omgeving te bekennen ...

 

Eten bij Avli:

Iets verder weg, richting Xylokastron tref je taverna Avli, gerund door vader, moeder en beide zoons. Het is een teverna in Kamari, aan de rechterkant van de weg. Je bent er voorbij voordat je het weet. Het ligt achter een heg, en het enige dat je ziet is een verlicht bord dat aanduidt dat Avli daar ligt. Bij Avli (dat betekent "tuin") zit je ook in de zomer aangenaam koel. Dat komt vanwege het gras waar je op zit, en dat gras sproeien ze zo regelmatig, dat het er verrassend koel is, ook al is het overdag nog zo warm geweest. Ze hebben een berperkte kaart, maar wat ze koken is lekker en zeer betaalbaar. Pas op: hun gerechten zijn overvloedig. Van hun salade voor 2 personen kunnen 4 personen eten, datzelfde geldt voor hun portie frites :-). Moeder kookt, net als een van haar zoons, haar andere zoon staat in de bediening en vader rijdt af en aan om bestellingen te bezorgen.

 

Mocht je geen zin hebben om uit te gaan en wil je de maaltijd thuis bezorgd krijgen? Geen punt, bel hen en even later staat vader himself op de stoep met jouw bestelling. Hun telefoonnummer is 27430 25525.